ALBTIME.COM

Shqip dhe në kohe

Publikohen emrat e të burgosurve të Goli Otokut

30a2d572c55dc67ad1a131ed194b27d1
Lajme

10.01.2014 08:22

Burimi:

Dergoja shokutArkiva Shtetërore e Kroacisë ka publikuar listën e të gjithë të burgosurve të burgut famëkeq Goli Otok në ish-Jugosllavi.

Portali “noviplamen.net” ka publikuar emrat e 16.101 të burgosurve, 413 prej tyre kanë ndërruar jetë gjatë vuajtjes së dënimit. Nga të burgosurit kanë qenë serb, kroat, shqiptarë, slloven dhe maqedonas, por edhe të burgosur të nacionaliteteve të tjera.

Burgu ishte i shtrirë në  ujdhesën Goli Otok, që ka qenë burgu më famëkeq i ish Jugosllavisë pas Luftës së Dytë Botërore.

Ky burg ka qenë me shenjën „strogo poverlivo“ (shumë  konfindenciale). Rasti i burgut famëkeq është zbardhur me detaje të reja, pasi që Kroacia nga viti i kaluar është vend anëtar i Bashkimit Evropian.

Të burgosurit kryesisht ishin aktivistë politik kundër sistemit të asaj kohe dhe që promovonin projekte nacionaliste dhe për ndarjen e federatës Jugosllave.

Ujdhesa Goli Otok që shtrihet në Kroaci është e gjerë afër 2 kilometra dhe po aq edhe e gjatë. Vetëm 1 / 4 e ujdhesës ka qenë pjesë aktive e punueshme. Në gjithë rrethin ujdhesës gjenden bunkerët e betonit. 


Më të rejat nga Lajme

210x150
Kosovë
13 persona të vrarë në kufirin Kosovë-Serbi

PreshevaJonë bënë të ditur se 5 nga të vrarit kanë qenë shqiptarë ndërsa 8 nga forcat policore serbe. ...

30.08.2014 15:26


210x150
Botë
BE emëron sot pozitat kyçe

Udhëheqësit e Bashkimit Evropian pritet të bëjnë sot disa emërime të rëndësishme brenda bllokut.

30.08.2014 11:04


210x150
Botë
Spitali kinez po përpiqet që t'i japë formë normale kokës së pacientit, që e dëmtoi pas rënies nga kati i tretë (Foto)

Ky pacient i quajtur Hu ka bërë një kontroll mjekësore para operimit në spitalin Xi’an,të krahinës Shaanx...

30.08.2014 11:03


210x150
Maqedoni
Me 400 mijë nënshkrime do të kërkojnë drejtësi për “Monstrën”

Organizatorët presin që të mblidhen rreth 300 - 400 mijë nënshkrime të cilat do t’ia dërgojnë të...

30.08.2014 10:42


210x150
Lajme
EXCLUSIVE: Vendi i vrasjes së Ardian Ibrahimit - Video

Qeveria e Kosovës ka preferuar të heshtë pas vrasjes së 17- vjeçarit, Ardian Ibrahimi, dhe plagosjes së dy vëllez...

30.08.2014 10:37


Mos lëshoni